تحلیل واریانس آمیخته(مختلط) (Mixed models) در داده‌های با اندازه گیری مکرر در  SPSS (قسمت دوم)

از آنجا که بسیاری از پژوهشگران در درک صحیح تحلیل واریانس آمیخته یا مختلط (Mixed model) مشکل دارند، تصمیم گرفتم مطلبی جامع در این زمینه تهیه کنم. امیدوارم مفید واقع شود.

این مقاله شامل دو بخش می‌باشد که برای یادگیری باید هر بخش را به دقت بخوانید. در این مقاله حالتی را در نظر می گیریم که زمان به عنوان متغیر گسسته در مدل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از آنجا که بسیاری از پژوهشگران در درک صحیح تحلیل واریانس آمیخته یا مختلط (Mixed model) مشکل دارند، تصمیم گرفتم مطلبی جامع در این زمینه تهیه کنم. امیدوارم مفید واقع شود.

این مقاله شامل دو بخش می‌باشد که برای یادگیری باید هر بخش را به دقت بخوانید. در این مقاله حالتی را در نظر می گیریم که زمان به عنوان متغیر گسسته در مدل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ادامه نوشته

تحلیل واریانس آمیخته (مختلط) (Mixed ) در داده های با اندازه گیری مکرر - نرم افزار SPSS (قسمت اول)

از آنجا که بسیاری از پژوهشگران در درک صحیح تحلیل واریانس آمیخته یا مختلط (Mixed model) مشکل دارند، تصمیم گرفتم مطلبی جامع در این زمنیه تهیه کنم. امیدوارم مفید واقع شود. از آنجا که بسیاری از پژوهشگران در درک صحیح تحلیل واریانس آمیخته یا مختلط (Mixed model) مشکل دارند، تصمیم گرفتم مطلبی جامع در این زمنیه تهیه کنم. امیدوارم مفید واقع شود.

از آنجا که تحلیل واریانس آمیخته انواع مختلفی دارد در چند پست به موارد مختلف آن می پردازیم. در این پست تحلیل واریانس آمیخته را وقتی که زمان به عنوان متغیر پیوسته در نظر گرفته می شود بررسی می کنیم.

ادامه نوشته

تحلیل کوواریانس یا آنکوا (ANCOVA)- توضیح کامل و جامع با مثال در نرم افزار SPSS

از آنجا که بسیاری از پژوهشگران در درک صحیح تحلیل کوواریانس یا آنکوا (ANCOVA) مشکل دارند به نظرم رسید مطلب جامع و کاملی با مثال در نرم افزار SPSS تهیه کنم. امیدوارم مفید واقع شود.

مطلب را با یک مثال آغاز می‌کنیم. پژوهشگری قصد دارد تأثیر دو نوع رژیم غذایی را بر کاهش وزن افراد مقایسه کند. برای مقایسه این دو رژیم غذایی، این پژوهشگر 8 فرد را بطور تصادفی انتخاب و به دو گروه چهار نفره تقسیم می کند. هر کدام از دو گروه تحت یک نوع رژیم غذایی قرار می گیرند. وزن هر یک از افراد قبل از شروع رژیم غذایی اندازه گیری می‌شود. سپس هر گروه رژیم غذایی را آغاز می کنند و پس از رژیم غذایی نیز وزن افراد اندازه گیری می شود.

ادامه نوشته

آموزش آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (یک راهه یا یک عامله) (طرح کاملا تصادفی) (One-way ANOVA)در SPSS

تحلیل واریانس یک طرفه یا یک عامله (طرح کاملا تصادفی) (One-way ANOVA):

آزمون تحلیل واریانس یکطرفه (طرح کاملا تصادفی) گسترش یافته آزمون t دو نمونه مستقل است. یعنی زمانی که بخواهیم به مقایسه میانگین های دو گروه بپردازیم از آزمون t استفاده می کنیم، ولی اگر مقادیر متغیر مستقل سه وجهی یا بیشتر باشد از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه بهره میگیریم.استفاده از این آزمون نیازمند رعایت شرایط زیر است:

۱- توزیع داده ها نرمال باشد.

۲- داده های انتخاب شده مستقل از هم باشند.

۳- واریانس درون آزمودنی ها یکسان باشد.

پیش فرض این آزمون آن است که آیا بین میانگین های نمونه تحقیق تفاوت معنی داری وجود دارد یا نه؟ یعنی واریانس مشاهده شده بین میانگین ها را با واریانس ناشی از تصادف مقایسه می کند.

برای اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب رجوع کنید.

ادامه نوشته

آموزش تحلیل واریانس دو راهه (دو طرفه)(طرح بلوک های کامل تصادفی) (Two-way Anova) با مثال در SPSS

تحلیل واریانس یک راهه را می توان با وارد کردن عامل دوم گسترش داد. در این نوع تجزیه واریانس دو متغیر مستقل وجود دارند که هر کدام از آن ها دارای چند سطح می باشند. در چنین مواردی از تجزیه واریانس دوراهه (دوعاملی) استفاده می شود

برای اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب رجوع کنید

ادامه نوشته

آموزش آزمون t نمونه های زوجی (دو نمونه زوجی/همبسته) (Paired Sample t test) با مثال در SPSS

در آزمون t نمونه های زوجی (وابسته) اعضای نمونه در دو مقطع از زمان مورد بررسی قرار می گیرند. در این آزمون تفاوت میانگین های صفت ارزیابی می شود. برای ادامه مطلب روی ادامه مطلب کلیک نمایید.

ادامه نوشته

آموزش آزمون t نمونه های مستقل (دو نمونه مستقل) (Independent sample t test) با مثال  در SPSS

آزمون t مبتنی بر گروه های مستقل مبتنی بر میانگین صفت در دو گروه مستقل می باشد. این آزمون هنگامی به کار می رود که بخواهیم معنی داری تفاوت میانگین یک صفت را در دو نمونۀ تصادفی از دو جامعۀ مستقل مورد بررسی قرار دهیم.

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در فرم نظر خواهی مطرح نمایید.

ادامه نوشته

آموزش آزمون t تک نمونه‎ای (یک نمونه ای) (One Sample t test) با مثال در SPSS

آزمون t تک نمونه ای زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که یک نمونه از جامعه داریم و می خواهیم میانگین آن را با یک حالت معمول و رایج استاندارد و یا حتی یک عدد مورد انتظار مقایسه کنیم. در این آزمون فرض بر این است که نمونه ای به حجم n و میانگین m از یک جامعه انتخاب کرده‎ایم و می خواهیم بدانیم که آیا می توان این نمونه را یک نمونه تصادفی از جامعه دانست یا خیر؟

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید.

ادامه نوشته

آموزش SAS، مثال در مورد آزمون مقایسه دو نمونه با آزمون ناپارامتری رتبه ای ویلکاکسون (Proc Npar1way)

در این پست قصد دارم آزمون مقایسه دو نمونه بر اساس رتبه ها را با استفاده از آزمون ناپارامتری ویلکاکسون در نرم افزار SAS تشریح کنم. به این منظور مثالی مطرح و در ادامه به تشریح موضوع می پردازیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب رجوع کنید.

ادامه نوشته

آموزش SAS، مثال در مورد آزمون مقایسه میانگین دو نمونه مستقل با استفاده از آزمون t تی (Proc TTEST)

در این پست قصد دارم آزمون مقایسه میانگین دو نمونه مستقل را با استفاده از نرم افزار SAS تشریح کنم. برای فهم بیشتر مطلب ابتدا مثالی مطرح و با استفاده از نرم افزار SAS حل می کنم.

برای کسب اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب رجوع کنید.

ادامه نوشته